Διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον με μία εξέταση των ματιών .

‘’Το μάτι είναι μια άμεση προέκταση του εγκεφάλου. Όι επιστήμονες της οπτομετρίας , με κάθε οφθαλμολογική εξέταση που διεξάγουμε,ουσιαστικά ψάχνουμε τον εγκεφαλικό ιστό του ανθρώπου.’’

Μια νέα χαμηλού κόστους και μη επεμβατική εξέταση των ματιών μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο του Πάρκινσον πριν από την ανάπτυξη συμπτμάτων όπως τρέμουλο, τρόμο και μυϊκή δυσκαμψία , σύμφωνα με νέα έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες στο University College London (UCL).
Ερευνητές στο UCL Institute of Ophthalmology έχουν ανακαλύψει μια νέα μέθοδο παρατηρώντας τις αλλαγές στον αμφιβληστροειδή που μπορεί να δει κανείς στη νόσο του Πάρκινσον πριν επέλθουν αλλαγές στον εγκέφαλο και τα πρώτα συμπτώματα γίνουν εμφανή.
Χρησιμοποιώντας οφθαλμικά όργανα που χρησιμοποιούνται συνήθως απο οπτομέτρες και οφθαλμολογικές κλινικές , οι επιστήμονες ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνική απεικόνισης για την παρατήρηση των αλλαγών τουαμφιβληστροειδούς σε πρώιμο στάδιο.
Η μέθοδος αυτή, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Neuropathologica Communications, θα επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση πώς οι ασθενείς ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Η τεχνική έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους για το γλαύκωμα και δοκιμές αναμένεται να αρχίσουν σύντομα για Αλτσχάιμερ.
“Αυτή είναι μια επαναστατική ανακάλυψη στην πρώιμη διάγνωση και θεραπεία μιας από τις πιο εξουθενωτικές ασθένειες στον κόσμο,” είπε η καθηγήτρια Francesca Cordeiro, UCL UCL Professor of Glaucoma & Retinal Neurodegeneration Studies, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.
“Αυτό σημαίνει ότι η επιστήμη θα μπορούσε να είναι σε θέση να παρέμβει πολύ νωρίτερα και πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία ατόμων με αυτή την καταστροφική κατάσταση.”
Η νόσος του Πάρκινσον προσβάλλει 1 στα 500 άτομα και είναι η δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια παγκοσμίως. Τα συμπτώματα συνήθως γίνονται εμφανή μόνο οταν πάνω από το 70 τοις εκατό των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη του εγκεφάλου έχουν καταστραφεί.
Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης εναι η μυϊκή δυσκαμψία, βραδυκινησία, τρέμουλο και μειωμένη ποιότητα ζωής.
“Αυτές οι ανακαλύψεις έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν και ίσως να εξαλείψουν την ταλαιπωρία των χιλιάδων ασθενών, αν είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε έγκαιρα και να αντιμετωπιστουμε με αυτήν τη νέα μέθοδο,” δήλωσε ο Dr Eduardo Normando, Consultant Ophthalmologist at Western Eye Hospital and UCL.
«Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν έντονα ότι θα μπορούσαμε να παρέμβουμε πολύ νωρίτερα και πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ατόμων με αυτή την καταστροφική κατάσταση, χρησιμοποιώντας αυτήν την μη επεμβατική και προσιτή τεχνική απεικόνισης», δήλωσε ο Δρ Normando.
Δεν είναι ούτε μια avant -garde σάρωση του εγκεφάλου , ούτε επεμβατική εξέταση που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον μεταξύ των ασυμπτωματικών ασθενών , αλλά ρουτίνα απεικόνισης που βρέθηκε στο γραφείο του Optometrist .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *