Αλτσχάιμερ και δείκτης μάζας σώματος πώς αλληλεπιδρούν?

Η εκδήλωση Αλτσχάιμερ ή κάποιας άλλης μορφής άνοιας μοιάζει αναπόφευκτη όσο μεγαλώνουμε.Πέρα από παράγοντες που βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας, όπως η κληρονομική προδιάθεση και η προχωρημένη ηλικία, υπάρχουν και άλλοι, τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για την άνοια τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε προς όφελός μας.
1.Οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν άνοια.Για κάθε 5 μονάδες που ανεβαίνει ο ΔΜΣ, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται περίπου κατά ένα τρίτο.
2.Το οριακά υψηλό σάκχαρο που φτάνει κατά μέσο όρο τα 115 mg/dl– σημαίνει περίπου 20% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με άτομα που έχουν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
3.Η γυμναστική αυξάνει τα επίπεδα του λεγόμενου εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF), μιας πρωτεΐνης που αποτρέπει τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και παράλληλα συμβάλλει στη γέννηση νέων.Οι άνθρωποι που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα BDNF διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.
4.Μελέτη ερευνητών της Mayo Clinic έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που καλύπτουν τουλάχιστον το ένα τρίτο των ημερήσιων θερμίδων τους με υγιεινά λιπαρά έχουν περίπου 42% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νοητική έκπτωση όπως αυτή που παρατηρείται σε περίπτωση άνοιας και Αλτσχάιμερ.
5.Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Neurology, η βιταμίνη D συμβάλλει και στην προστασία από την άνοια, αφού οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό τους υπολογίζεται πως διατρέχουν 53% αυξημένο κίνδυνο. Μάλιστα, για όσους παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D ο κίνδυνος εκτοξεύεται στο 125%.

Δ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ -ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *